Levenswijze wespen
Binnen een wespenkolonie heerst er een flinke hiƫrarchie alsmede een zeer strikte en duidelijke taakverdeling. De koningin staat boven het gehele volk en is de enige die de winter overleeft. De koningin staat aan de basis van het volk aangezien zij degene is die het nest bouwt en de eieren legt. De voorkeursplekken voor nieuwe nesten zijn erg uiteenlopend. In veel gevallen kiezen de koninginnen ervoor om het nest te bouwen in oude muizenhollen of onder dakpannen maar het komt ook voor dat ze de nesten in een boom maken. Het nest wordt gebouwd van stukjes hout waar de koningin op kauwt totdat het een kleverige substantie is.
Nest bouwen
Van dit kleverige papje maakt zij het nest waar ze de eerste twintig eitjes in legt. Deze eitjes worden door de koningin zelf gelegd en verzorgd. De eerste lichting wespen zijn de werksters en zijn uitsluitend vrouwtjes. Deze vrouwtjes helpen bij het verzamelen van eten om de larven mee te voeren en bij het uitbouwen van het nest. Een nest kan tot ruim een halve meter in doorsnede zijn met op het hoogtepunt, aan het eind van de zomer, soms wel 7000 wespen.
Zoetigheid
Na de eerste lichting van wespen focust de koningin zich volledig op het leggen van eitjes. De overige taken worden overgenomen door de werksters en door de mannetjes die later worden geboren. De werksters zijn fanatiek op zoek naar suikerhoudende stoffen voor hun eigen energievoorraad. Deze suikerhoudende stoffen kunnen uit honingdauw of bloemennectar worden gehaald maar dit gegeven is ook een reden waarom wespen veel op eten en zoete dingen afkomen in de zomer. Ze hoeven het immers niet altijd puur uit de natuur te halen. Naast het zoeken van zoetstoffen zijn de wespen ook bezig met het vinden van insecten om de larven mee te voeren. Daarnaast zijn de mannetjes er om het nest te bewaken. Geen enkel mens of dier kan dan ook zomaar bij de ingang komen zonder enige beweging binnen het nest. Aan het eind van de zomer telt een kolonie talloze mannetjes en vrouwtjes en meerdere koninginnen die de daaropvolgende jaren een eigen kolonie starten.
Wat kost een ongediertebestrijder?
Vergelijk het aanbod van specialisten in jouw woonplaats en kies voor een bestrijder die jou het beste kan helpen. Zo bespaar je op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.